Počeli „Dani geotermalne energije 2015“ u Novom Sadu

geotermalni izvor croenergo.eu

U Novom Sadu je 21. maja 2015. godine počela konferencija „Dani geotermalne energije“ u organizaciji AP Vojvodina i Skupštine evropskih regiona.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković istakao je da je u Vojvodini u toku istraživanje hidrotermalne energije. Prema njegovim rečima, prva istraživanja ove vrste započeta su još 1969. godine, a do 2008. godine izbušeno je 78 bušotina koje je finansirala kompanija „Naftogas“. On je dodao da je raspoloživa snaga bušotina oko 72,5MW, ali da postoji i niz bušotina koje su perspektivne za korišćenje.

Gospodin Stanković je izjavio i da na dubini od oko 200 do 300 metara postoje geotermalni resursi čija bi snaga uz korišćenje toplotnih pumpi mogla da bude 280MW, dok je raspoloživa snaga u okviru urbanih zona 215MWt. On je istakao i da je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine od 2008. godine do danas dodelio preko 40 miliona dinara bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata iskorišćenja geotermalne energije, ali i da je sufinansiran projekat izrade geotermalnog atlasa, studija energetskog potencijala bušotine geotermalne vode u Bečeju za energetske potrebe lokalnog konzuma, kao i studija o mogućnosti korišćenja energetskog potencijala geotermalnih voda u AP Vojvodini.

Takođe je naveo da se hidrotermalne vode u Vojvodini mogu iskoristiti za bazno zagrevanje u radijatorima ili kompletno zagrevanje sa sistemom podnog, odnosno vazdućnog grejanja, zatim za pripremu sanitarne tople vode, za zagrevanje bazena i ribnjaka, u poljoprivredi za zagrevanje staklenika, u stočarstvu i živinarstvu za zagrevanje farmi, a u industriji kao tehnološka topla voda, kao i u balneoterapiji i sportskim centrima.

Konferencija se završava 23. maja 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: croenergo.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti