Počela sa radom MHE „Zapeće“ u Republici Srpskoj

mhe zapece rtrs.tv

U sredu 26. avgusta 2015. godine puštena je u rad MHE „Zapeće“ u Republici Srpskoj.

Puštanju u rad hidroelektrane prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva gospodin Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju gospođa Srebrenka Golić, ministar za ekonomske odnose i međunarodnu saradnju gospodin Zlatan Klokić, član uprave austrijske energetske grupe „Keleg“ gospodin Armin Virsma, direktor slovenačke kompanije „Interenerga“ gospodin Antion Papež i drugi.

Gospodin Đokić je ovom prilikom istakao da je hidroelektrana od velikog značaja za Republiku Srpsku jer povećava energetsku sposobnost ove zemlje. On je dodao i da su trenutno aktivne 123 koncesije koje su dodeljene za izgradnju energetskih objekata, a pre svega hidroelektrana, kao i da je u toku rad na 14 ovakvih objekata.

MHE „Zapeće“ nalazi se na reci Ugri, a njena instalisana snaga iznosi 4MW. Elektrana će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje oko 4 hiljade domaćinstava. Investitor je grupa „Keleg“ sa kompanijom „Interenerga“, a vrednost elektrane iznosi preko 7 miliona evra.

Inače, ovo je druga elektrana u Republici Srpskoj u vlasništvu grupe „Keleg“, a u toku je izgradnja hidroelektrane „Medna“ na reci Sana istog investitora. Elektrana će imati instalisanu snagu od 5,1MW, a trebalo bi da bude puštena u rad 2017. godine.

Sandra Jovićević

foto: rtrs.tv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti