Počela revitalizacija HE Zvornik

20871-HE ZVORNIK_494 dlhe.rs

U ponedeljak 12. oktobra 2015. godine počela je revitalizacija hidroelektrane Zvornik.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je da će projekat biti finansiran uz pomoć kredita Nemačke razvojne banke (KfW), kao i da je vrednost radova oko 70 miliona evra. Kako je istakao, nakon revitalizacije životni vek elektrane biće produžen za 40 godina, snaga elektrane biće povećana za 30 odsto, a proizvodnja električne energije za 15 odsto, odnosno za oko 70 miliona kWh godišnje. Dodao je da će pomoću revitalizacije biti unapređena i ekološka situacija na reci Drini.

Direktor JP Elektroprivreda Srbije gospodin Aleksandar Obradović rekao je da je projekat revitalizacije hidroelektrane značajan za EPS, ali i za energetsku stabilnost Srbije. Naveo je i da će domaće kompanije izvoditi radove u vrednosti od 17 miliona evra, kao i da će u narednim projektima EPS-a veliku ulogu imati i domaće kompanije.

Radove na revitalizaciji hidroelektrane Zvornik izvodiće kompanija Voith Hydro, a trebalo bi da budu završeni za četiri godine. Snaga elektrane nakon revitalizacije iznosiće 125,6MW.

Izgradnja HE Zvornik započeta je 1946. godine, a puštena je u rad 1955. godine. Hidroelektrana je pribransko-protočnog tipa, a poseduje četiri agregata od kojih je svaki snage oko 24MW.

Sandra Jovićević

foto: dlhe.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti