Počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu

U sredu 21. oktobra 2015. godine u Zrenjaninu započeta je izgradnja postrojenja za preradu pijaće vode.

Gradonačelnik Zrenjanina gospodin Čedomir Janjić istakao je da će postrojenje biti priključeno na cevovod Zrenjanina do kraja 2015. godine. On je istakao da je ovo prvo postrojenje ovakve vrste koje će biti izgrađeno u Zrenjaninu u poslednjih 40 godina.

Generalni menadžer kompanije „Gruppo Zilio“ za Srbiju gospodin Nenad Obradović izjavio je da će prečišćavanje vode u Zrenjaninu početi krajem decembra 2015. godine. Dodao je da je postrojenje mobilnog karaktera, kao i da je njegov kapacitet 9 miliona kubika što je dovoljno da pokrije potrebe grada i okoline za pijaćom vodom.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić istakao je da će ovo preduzeće dopremati sirovu vodu do postrojenja, preuzimati prečišćenu vodu i dalje je distribuirati.

Podsetimo, sredinom marta 2015. godine započela je realizacija projekta za prečišćavanje vode u Zrenjaninu prikupljanjem potrebne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Tada je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić istakao da italijanska kompanija „Gruppo Zilio“ ima obavezu da najpre uradi građevinski projekat nakon čega se može krenuti u realizaciju projekta vrednog 6,5 miliona evra. On je dodao da će u prvoj fazi projekta biti obezbeđen sedimentacioni tank, zatim tank flokulacije za smanjenje organske materije, a primenjivaće se hlor dioksid, dok će se ultrafiltracija obavljati preko cevastih membrana. U drugoj fazi prečišćavanja biće uključeni sudovi za tretman bora i filteri za smanjenje arsena i natrijuma, a postupak se završava reverzibilnom osmozom. Naveo je da će kapacitet postrojenja biti devet miliona kubika vode godišnje, kao i da je ugovorom predviđena godišnja potrošnja 6,5 miliona kubika.

Inače, prvi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je u septembru 2014. godine, a Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki početkom decembra prošle godine poništila je tender zbog povrede prava potrošača. Drugi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je sredinom decembra 2014. godine, a jedina kompanija koja se prijavila je kompanija „Gruppo Zilio“ iz Italije.

Sandra Jovićević

foto: zrenjanin.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti