Počela druga faza izgradnje solarne elektrane u Kikindi

kikinda.org.rs solar

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić u sredu 7. septembra prisustvovao je početku izgradnje druge faze solarne elektrane na zemlji u Sajanu u Kikindi.

Gospodin Antić je ovom prilikom izjavio da je solarna elektrana u Kikindi druga po veličini u Vojvodini, a četvrta po veličini u Srbiji. Dodao je da u Republici Srbiji postoji 91 solarna elektrana, kao i da je u planu da do kraja ove godine bude izgrađen i prvi vetropark snage 10MW.

Predsednik opštine Kikinda gospodin Pavle Markov istakao je da je lokalna samouprava još prošle godine obezbedila svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju ove investicije. Dodao je da je investicija veoma bitna za Kikindu zbog toga što je prikazuje kao dobru destinaciju za investiranje.

Izvršni direktor kompanije „Nicko“ gospođa Bosiljka Zubić Ilić izjavila je da će se investicija realizovati u tri faze, kao i da je dobijen status povlašćenog proizvođača električne energije, tako da se proizvedena električna energija isporučuje JP „Elektroprivreda Srbije“.

Vrednost solarne elektrane u Kikindi kada bude završena biće oko 1,3 miliona evra, snaga će biti 1MW, a investitor je kompanija „Nicko“.

Sandra Jovićević

foto: kikinda.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti