Poboljšanje energetske efikasnosti u preduzećima – tema seminara u RPK Novi Sad

energetska efikasnostSeminar „Poboljšanje energetske efikasnosti u preduzećima – radi i razmišljaj zeleno“ održaće se u Regionalnoj privrednoj komori u Novom Sadu u utorak 8. aprila sa početkom u 10 časova, u organizaciji RPK Novi Sad i Centralno evropske inicijative.

Pored veoma pozitivnih efekata po čovekovu okolinu, energetska efikasnost predstavlja najbrži i najjeftiniji način da se dođe do dodatne količine energije, navodi se u saopštenju Regionalne privredne komore Novi Sad, uz komentar da je brže, jeftinije i bolje uštedeti potrebnu količinu energije nego graditi nova postrojenja za njenu proizvodnju.

Najavljene su i mere kojima se postiže unapređenje rada preduzeća:
– identifikacija tokova energije u preduzećima;
– pronalaženje „problematičnih“ mesta u energetskom proizvodnom lancu;
– adekvatno praćenje potrošnje i uvođenje savremenih sistema energetskog menadžmenta;
– prepoznavanje drugih mera koje ne zahtevaju velike investicije, ali rezultiraju u smanjenju potrošnje energije.

Stav organizatora je da je energetska efikasnost nedovoljno rasprostranjena i prihvaćena koncept usled nedostatka informacija, motivacije i nedovoljnog angažovanja svih učesnika u privrednim aktivnostima.

Svi zainteresovani mogu registrovati besplatno učešće na seminaru slanjem prijave na jlimoni@rpkns.com ili marija.misic@rpkns.com, a tokom seminara će imati priliku da se upoznaju sa ključnim izazovima primene principa energetske efikasnosti, kao i sa primerima dobre prakse EE, dok će ima iskustva iz EU i regiona preneti eminentni stručnjaci kroz svoje naučno-istraživačke radove iz oblasti energetike.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti