Pobedničke fotografije Eko foto-konkursa

Dragi čitaoci Energetskog portala, kao što verovatno već znate, Eko foto-konkurs je okončan 31. maja 2019. godine.

Obostranom nestrpljenju došao je kraj!

Iza nas je dva meseca napetog žiriranja i više od 1200 pristiglih fotografija, a ispred nas – tri najbolje fotografije prema mišljenju članova stručnog žirija.

Fotograf Bojan Džodan, umetnički fotograf i član ULUPUDS-a Stanko Kostić, renomirani istoričar umetnosti Dušan Milovanović, proslavljeni glumac Vuk Kostić i Tamara Zjačić, zamenik urednika Energetskog portala su tokom poslednjeg glasanja imali najteži zadatak. U sklopu ovog nadmetanja u ilustrovanju netaknute ili uništene prirode pomoću piksela fotoaparata, dvadeset sedam autorskih dela se plasiralo u najuži krug, a konačan izbor je predstavljao izbor tri najbolje.

Treće mesto i novčana nagrada u iznosu od 15.000 dinara su pripali Janu Valu. Valo je žiri fascinirao sa nekoliko svojih radova i njima je ulepšao i našu galeriju na sledećem linku: https://energetskiportal.rs/najlepse-fotografije. Najveće oduševljenje od svih izazvali su labudovi u „ledenom startu“.

Foto: Jan Valo

Da li se sećate Najboljih fotografija pete nedelje Eko foto-konkursa?

Tada se dogodila jedinstvena situacija. Iza tri fotografije koje su prošle u uži krug su stajala – samo dva autora. Kako je to moguće? Jedan od njih – Miloš Karaklić pritisnuo je okidač fotoaparata u dva trenutka koja su ostavila jak utisak na žiri uhvativši „veče na jezeru“ i „dar prirode“. „Dar prirode“ mu je doneo drugo mesto na Eko foto-konkursu i novčanu nagradu u iznosu od 25.000 dinara.

Foto: Miloš Karaklić

U našem nagradnom fondu je ostalo još 50.000 dinara. A taj iznos ide….

… u ruke Đurđine Tomić. Svojom fotografijom nam je predstavila drugu stranu odnosa prirode i društva za razliku od fotografija autora Vala i Karaklića – onu u kojoj je priroda stradalnik, a društvo oholi rušitelj njene ravnoteže.

Foto: Đurđina Tomić

Izložba pod nazivom „Priroda u slici i (ne)prilici“, koja će biti otvorena 12. juna u Galeriji Radio-televizije Srbije u Beogradu, biće kruna našeg zalaganja da, zajedno sa učesnicima, podignemo svest o neophodnosti zaštite životne sredine.

Do nekog narednog konkursa, pozivamo vas da je posetite!

Konkurs su organizovali Energetski portal i CEEFOR, uz podršku Radio-televizije Srbije, Ambasade Finske, Agencije za zaštitu životne sredine i kompanija Alfa klima iz Knjaževca, Bee&Well i Fornatura iz Beograda.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti