Plutajuće solarne elektrane u Indiji

Plutajuće solarne elektrane u IndijiIndijska Nacionalna hidro korporacija (NHPC) u saradnji sa koledžom za obnovljivu energiju (REC) iz Kolkate,Indija uradila je pilot projekat za najveću plutajuću solarnu elektranu na svetu, kapaciteta 50MW. Projekat je podržan i od strane Ministarstva za novu i obnovljivu energiju (Ministry of New and Renewable Energy).Lokacija za pilot projekat ove solarne elektrane je južna država Kerala u Indiji.

Ideja projekta proizašla je iz sve veće cene iznajmljivanja zemljišta za postavljanje solarnih panela.Povećanje cene iznajmljivanja zemljišta uticalo je i na cenu solarne energije. Kako vodene površine unutar kopna nemaju mnogo načina za korišćenje, samim tim je i cena njihovog iznajmljivaja niža. NHPC je odlučio da uradi projekat za plutajuću elektranu.

Tehnologija je jednostavna, kako kažu naučnici sa koledža. Paneli se postavljaju na plutajuću platformu koja je usidrena kako se ne bi ljuljala. Problem na kojem se još uvek radi je zaštita platforme u slučaju jakih vetrova. Prednost u odnosu na postavljanje panela na kopnu je i zagrevanje zemlje što ovde neće biti slučaj. Pozitivna stvar je što će isparavanje održavati nivo vodenih površina tokom leta.

Projektom se najavljuje sve veća iskorišćenost vodenih površina na kopnu.

Pitanje koje se nameće je uticaj na floru i faunu vodenih površina. Petpostavka je da će uticaj biti neznatan.
Vrednost investicije je između 64-72 miliona dolara. Elektrana će zvanično biti puštena u rad oktobra meseca 2014.godine.

izvor: the economic time, inhabitat
foto: offshorewind

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti