Plutajuće solarne elektrane koje „klize preko talasa kao tepih“ novi projekat u Severnom moru

Foto: RWE Promo

Nemačka multinacionalna energetska kompanija RWE i holandsko-norveška kompanija SolarDuck zajedno će raditi na izgradnji plutajućih solarnih parkova na moru.

Kako RWE navodi u saopštenju za medije, SolarDuck je razvio inovativnu tehnologiju plutajućih  solarnih elektrana koja će rešiti problem sa manjkom raspoloživog zemljišta za izgradnju obnovljivih izvora energije.

Ideja je da se plutajuće solarne elektrane integrišu u plutajuće vetroparkove za efikasnije korišćenje okeanskog prostora za proizvodnju obnovljive energije.

Izgradnja solarnih farmi na moru zahteva tehnologiju koja je u stanju da izdrži teške uslove, uključujući visoke talase, jake vetrove i korozivno okruženje. SolarDuck-ova jedinstvena platforma trouglastog oblika, koja je dobila prvi svetski sertifikat za plutajuću solarnu energiju na moru od strane međunarodne kompanije za sertifikaciju Bureau Veritas, dizajnirana je tako da uvek bude nekoliko metara iznad vode i „prati talase poput tepiha“, objašnjeno je u saopštenju.

Na ovaj način električne komponente se održavaju suvim, čistim i stabilnim što omogućava bezbedan rad elektrane uz minimalno održavanje.

RWE ulaže u prvi pilot projekat na Severnom moru

Kako bi ubrzao učenje o plutajućoj solarnoj tehnologiji kompanije SolarDuck, nemački gigant RWE namerava da finansira prvi pilot projekat u Severnom moru.

Projekat pod nazivom “Merganser”, kapaciteta 0,5 MWp, biće instalisan kod obale Ostende u belgijskom Severnom moru i pružiće dvema kompanijama važno iskustvo pre nego što komercijalizuju tehnologiju 2023. godine.

“Merganser” je prvi korak u saradnji kompanija RWE i SolarDuck i predstavlja temelj za veći demonstracioni projekat u sklopu holandskog priobalnog vetroparka Hollandse Kust West (HKW).

Izvršni direktor kompanije RWE Sven Utermohlen kaže da ova kompanjija stalno traži inovativne načine za dalje poboljšanje proizvodnje obnovljive energije na moru.

“Želimo da doprinesemo ubrzanju energetske tranzicije, zaštiti morskih ekosistema i integraciji energetskih sistema. Zajedno možemo da napravimo značajnu razliku koristeći tehnologiju budućnosti za sadašnje projekte”, rekao je Utermohlen.

Koen Burgers, izvršni direktor kompanije SolarDuck, objasnio je na konferenciji za medije da će primena SolarDuck-ove robusne tehnologije u teškim uslovima Severnog mora otvoriti vrata za njenu primenu praktično bilo gde u svetu.

“Veoma smo zadovoljni što smo u RWE pronašli snažnog partnera koji deli našu viziju elektrifikacije sveta pomoću plutajuće solarne energije na moru. Radujem se što će naše organizacije raditi zajedno da postignu upravo to”, rekao je Burges.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti