Pepeo-nova šansa za građevinarsku industriju

Kostolac 1_rts pepeo

U četvrtak, 21. avgusta 2014. godine na konferenciji „Korišćenje pepela iz termoelektrana na ugalj u građevinske svrhe“ koja je održana u Institutu za ispitivanje materijala (IMS) u Beogradu zaključeno je da bi u Republici Srbiji trebalo da se koristi veći procenat pepela u građevinarstvu.

Na ovoj konferenciji gospođa Ljiljana Miličić iz Instituta za ispitivanje materijala istakla je da bi korišćenje pepela u izgradnji puteva doprinelo uštedama koje bi iznosile između 30 I 80 odsto u odnosu na korišćenje klasičnih materijala.

Generalni direktor Instituta za ispitivanje materijala gospodin Vencislav Grabulov rekao je da je potencijal za primenu pepela u Srbiji veliki, i istakao da se Institut za ispitivanje materijala već dugo bavi razvojem ovakve tehnologije.

Gospodin Saša Miletić dodao je da će Srbija od 2017. godine morati da plaća taksu na proizvodnju I odlaganje pepela, koja će godišnje iznositi oko 12 miliona evra.

Bili su prisutni i predstavnici švajcarske kompanije „Arcan“, a gospođa Mihaela Miler-Kaje iz ove kompanije predstavila je i novu tehnologiju pod nazivom „Silibond reactiv“ (tečno vezivno sredstvo za pepeo i šljaku).

Na konferenciji je zaključeno da bi upotrebom pepela u građevinskoj industriji Republika Srbija imala višestruke koristi, pre svega smanjenje troškova izgradnje puteva i drugih objekata. Osim toga, sakupljanje i iskorišćenje pepela doprinelo bi i smanjenju zagađenja životne sredine, a samim tim i povećanju kvaliteta života.

Sandra Jovićević

foto: rts

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti