Partneri odustali od “Severnog toka 2”, “Gasprom” sam pokreće projekat

gaspromRuska gasna kompanija „Gasprom“ je najavila da će sopstvenim sredstvima izgraditi novi gasovod od Rusije do Nemačke, u vrednosti od 11 milijardi dolara, nakon što je, pod pritiskom Poljske, došlo do raspada mešovitog preduzeća koje je trebalo da radi na izgradnji tog gasovoda, piše „Fajnenšel tajms“.

„Gasprom“ je saopštio da je konzorcijum koji čine kompanije „Anži“, OMV, „Vinteršel“, „Šel“ i „Uniper“, odlučio da povuče svoj zahtev za osnivanjem mešovitog preduzeća u Poljskoj koje bi bilo zaduženo za izgradnju „Severnog toka 2“.

Ruski „Gasprom“ je prošle godine potpisao sa evropskim partnerima akcionarski sporazum o zajedničkoj kompaniji za projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Zemlje EU su, međutim, podeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujući Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Nemačka, koja žarko želi da obezbedi snabdevanje jeftinim gasom, podržava.

Poljska kancelarija za zaštitu konkurencije i potrošača (UOKiK) prošlog meseca nije odobrila osnivanje mešovitog preduzeća koje bi činilo šest kompanija zaduženih za izgradnju i rad gasovoda „Severni tok 2“.

Izvor: rts.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti