Ovo su tri najveća solarna parka na svetu

U jeku globalne energetske tranzicije niklo je mnogo malih solarnih elektrana čije se snage mere u kilovatima, ali i brojni gigantski solarni parkovi koji mogu da snabdevaju stotine hiljada domaćinstava zelenom električnom energijom. Ovo su tri trenutno najveća solarna parka na svetu, premda je moguće da će se ova lista uskoro promeniti budući da je u toku intenzivno ulaganje u solarne kapacitete širom sveta.

 „Badla“, Indija 

Država Radžastan u Indiji kao da je stvorena za igradnju solarnih elektrana – u obilju suvih i peščanih predela, u kojima temperature često prelaze 48 stepeni celzijusa, gotovo da nema života, ali ono što ne godi živim bićima, godi solarnim elektranama.

Tako je Radžastan, sa 325 sunčanih dana godišnje, postao dom najvećeg solarnog pakra na svetu -„Badla“.

Ovaj gigantski solarni kompleks prostire se na 5.700 hektara, a sastoji se od 10 miliona solarnih panela o kojima brine oko 300 zaposlenih. „Badla“ ima instalisanu snagu od 2.245 MW i proizvodi električnu energiju za oko 800.000 domaćinstava.

Budući da je lociran u pustinji gde su peščane oluje česte, ovaj solarni park opremljen je i sistemom automatkog čišćenja.

 „Huange“, Kina 

Kina ima ubedljivo najviše instalisanog kapaciteta obnovljivih izvora energije – blizu 1.000 GW. Od toga dobar deo čini solarna energija, a drugi najveći solarni park na svetu smešten je u kineskoj provinciji Ćinghaj.

Solarni park „Huange“, instalisane snage 2.200 MW, u vlasništvu je državne komunalne kompanije „Huanghe Hidropower Development“. Nakon samo četiri meseca izgradnje, „Huange“ je pušten u rad 2020. godine, a u planu je i proširenje kapaciteta ovog parka na 16 GW.

Intenzivnim ulaganjem u obnovljive izvore energije Kina nastoji da ostvari svoj cilj od 60 odsto električne energije iz čistih izvora do 2050. godine.

„Pavagada“, Indija

Solarni park „Pavagada“ prostire se na 13.000 hektara u Karnataki, Indija. Pušten je u rad 2019. godine, a od aprila ove godine „Pavagada“ je treći najveći solarni park u svetu. Njegova instalisana snaga je 2.050 MW, a godišnja ušteda ugljen-dioksida iznosi pola miliona tona.

Savezna država Karnataka na jugu Indije ima najviše instalisanog solarnog kapaciteta u ovoj zemlji, a čak 20 odsto dnevnih potreba stanovništva za električnom energijom pokriva solarna energija.

U Indiji 38 odsto od ukupnog instalisanog energetskog kapaciteta čine obnovljivi izvori, čime je ova zemlja treća u svetu po proizvodnji zelene energije, odmah posle Kine i SAD-a.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti