Otvorena Nacionalna akademija za javnu upravu

Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

Novi trening centar Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) otvoren je u Beogradu. Prostor od preko 3.500 m2 raspolaže sa 14 najsavremenije opremljenih učionica za sprovođenje različitih vrsta obuka, koji će biti na raspolaganju državnim službenicima za njihovo stručno usavršavanje.

“Efikasna i odgovorna javna uprava je temelj demokratskog društva, jer omogućava građanima da vide kako se troši njihov porezni novac i kako se predstavljaju njihovi interesi. Često je složeno razumevanje prirode javne uprave, ali u stvari je jedna od prvih dodirnih tačaka između građana i njihove vlade. To je ogledalo efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti svake vlade koja je najbliža očima i srcima građana”, navodi ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

EU je pomogla NAJU kroz dva projekta koji podrazumevaju podršku u uspostavljanju institucije, a uskoro će početi i aktivnosti u razvoju i pružanju sveobuhvatnog programa obuke za rukovodioce.

Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

“Nadamo se da će ovaj projekat, vredan blizu milion evra, započeti već u aprilu i da će doneti vidljivu promenu u profesionalizmu i motivaciji najviših državnih službenika u Srbiji čijem zapošljavanju, imenovanju i usavršavanju, prilagođenom obuci, kojoj se radujemo”, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je otvaranje Akademije prekretnica u tome kako izgleda javna uprava u Srbiji, kakve usluge i na koji način pruža građanima i privredi.

“Naša misija je da iz korena promenimo način na koji se kao država odnosimo prema našim građanima, a da oni, kao naši šefovi, znaju da smo mi njihov servis, da je naš posao da ispunjavamo njihove potrebe u svakom trenutku gde god se oni nalazili. Upravo zato, Nacionalna akademija za javnu upravu pokazuje rešenost da podignemo svest zaposlenih u javnoj upravi o potrebi kontinuiranog profesionalnog i personalnog razvoja svakog pojedinca”, navodi predsednica Vlade Srbije.

Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

V.d. direktora NAJU Dražen Maravić na svečanom otvaranju trening centra kaže da će prioritet Akademije da stručnim usavršavanjem zaposlenih postignemo veću produktivnost, digitalnu pismenost, ljubaznost i efikasnost u pružanju javnih usluga građanima i privredi.

“Uprava treba da povede zemlju brže ka članstvu u EU i da unapredi regionalnu i međunarodnu saradnju. Akademija ne može da postigne mnogo ako bude radila sama, potrebna nam je saradnja svih organa javne uprave i podrška rukovodilaca. Zato nam je veoma drago da tu podršku imamo, što se i danas može jasno videti”, navodi Maravić.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Srbiji

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti