Otvoren Nacionalni distributivni dispečerski centar „EPS Distribucije“

20.04.16

U utorak 19. aprila 2016. godine u Novom Sadu otvoren je Nacionalni distributivni dispečerski centar „EPS Distribucije“.

Vršilac dužnosti direktora JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Milorad Grčić izjavio je da je formiranje Nacionalnog distribuivnog dispečerskog centra za upravljanje distributivnim sistemom jedan od najvažnijih projekata „EPS Distribucije“. Istakao je da će pomenuti centar unaprediti koordinaciju upravljanja, doprineće većoj pouzdanosti sistema i efikasnijem delovanju u vanrednim situacijama.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Mirjana Filipović dodala je da je otvaranje Nacionalnog distributivnog dispečerskog centra posledica sveobuhvatnih reformi EPS-a.

Vrednost centra iznosi 180 miliona dinara, a očekuje se da će obezbediti povezivanje organizovanih celina iz poslovnog procesa upravljanja distributivnim sistemom radi obezbeđivanja koordinacije i sinhronizacije rada, a kako bi se omogućila puna funkcionalnost i ostvarivanje svih prednosti objedinjenog operatora distributivnog sistema. Biće obezbeđeni i preduslovi za promenu unapređenja poslovnog modela elektrodistributivne kompanije, a povećaće se i korišćenje novih vrsta automatizovanih radnji u distributivnoj mreži što će rezultirati poboljšanjem koeficijenta pouzdanosti i kvaliteta isporuke električne energije. Iz centra će se koordinisati, pratiti i vršiti analiza rada svih organizacionih celina koje se bave upravljanjem, ali i uvoditi nove tehnologije, raditi na poboljšanju postojećih tehnologija, povezivati sa ostalim distributivnim funkcijama.

Predviđeno je da Nacionalni distributivni dispečerski centar nadzire rad celokupnog distributivnog sistema, odnosno 182 visokonaponske trafostanice i kompletan rad energetskih objekata i mreže srednjeg i niskog napona.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti