Otvaranje izložbe BIOKOD

Foto: Udruženje građana ReAktor

Otvaranje izložbe BIOKOD održaće se u nedelju, 5. novembra od 18 časova u Galeriji ,, “Šok ZaDruga”, Pasaž, Zmaj Jovina 22. u Novom Sadu, a izložba će trajati do 13. novembra.

Projekat ”BIOKOD”, podržan od strane Gradske uprave za kulturu – Novi Sad 2023, bazira se na umetničko-naučnim i istraživačko-edukativnim aktivnostima u saradnji sa Departmanom za biologiju i ekologiju i Mikološkom laboratorijom “ProFungi” pri PMF-u u Novom Sadu, Naučnim Klubom pri Kulturnoj Stanici Svilara i MMC Led Art – galerijom „Šok ZaDruga“ u Novom Sadu.

Inicijalna ideja projekta bila je da se učesnicima i korisnicima projekta ukače na važne teme zasnovane na primeni bioetičkih praksi u sferi savremenog umetničkog stvaralaštva i uticaja naučnih istraživanja na razvoj takvih praksi. Osnovni cilj BIOKOD-a bio je da se kroz neformalnu edukaciju ukaže na prednost upotrebe biomaterijala kao bezbednih i održivih opcija i istakne njegov potencijal u zameni štetnih materijala koji narušavaju našu životnu sredinu.

Foto: Udruženje građana ReAktor

U okviru projekta, do sada je uspešno realizovan niz predavanja u prostoru Naučnog Kluba u Kulturnoj stanici Svilara, a pre toga i jednosemestralna radionica sa studentima biologije (modula Mikrobiolog), u saradnji sa Mikološkom laboratorijom “ProFungi” pri Katedri za Mikrobiologiju, Departmana za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog Fakulteta u Novom Sadu. Radionice su bile ralizovane uz mentorstvo doc. dr Milane Rakić – mikrobiologa/mikologa i vizuelne umetnice Adrienn Újházi.

Završna aktivnost u okviru projekta BIOKOD je otvaranje izložbe u galeriji „Šok ZaDruga“, kojom će se studenti, budući mikrobiolozi, po prvi put predstaviti široj javnosti sa rezultatima projekta. Ovom prilikom, posetioci će moći da se kroz delove studentskih radnih dnevnika, fotodokumentaciju eksperimentalnog – radnog procesa i izložene prototipove, udube u mikro- i makro-svet novonastalih, održivih biomaterijala na bazi produkata mikroorganizama. Pored toga, mikroskopiranjem medijuma u kojem nastaje istraživana mikrobna zajednica, posetiocima je omogućeno da stupe u interakciju sa živim ćelijama bakterija i kvasaca.

Studenti / Izlagači: Stanislava Stanković, Kristina Vuković, Kristina Kokotović, Milica Rukavina, Jovana Panajotović, Isidora Bolesnikov, Jovana Todorović, Željana Ostojić, Teodora Đaković, Anđela Kovačević, Jelena Vranić, Jelena Mitrović, Marija Rašić, Dušan Adamov, Boris Stankić

Radno vreme galerije: utorak – petak od 12 do 17 časova i subota od 10 do 14 časova.

Izvor: Udruženje građana ReAktor

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti