Organizovana akcija čišćenja divlje deponije u Podgorici

Foto-ilustracija: Pixabay

U sredu 13. aprila 2016. godine u Podgorici u Crnoj Gori organizovana je ekološka akcija čišćenja prostora između dvorišta OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ i reciklažnog dvorišta u naselju Konik.

Pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom gospodin Aleksandar Andrija Pejović izjavio je da akcija čišćenja predstavlja konkretan doprinos na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji kada je reč o zaštiti životne sredine. Istakao je da Crna Gora želi da pokaže konkretnim primerima da svi možemo doprineti zaštiti životne sredine.

Predstavnik NVO „Green Home“ gospođa Ksenija Medenica dodala je da se ovom akcijom šalje poruka o lošim aspektima odlaganja otpada na mestima koja nisu za to predviđena. Navela je da NVO „Green Home“ ima za cilj da podstakne mlade na razmišljanje i odgovoran odnos prema životnoj sredini. Istakla je da u Crnoj Gori postoji samo tri reciklažna dvorišta i jedan reciklažni centar, dok je oko 350 divljih deponija. Izjavila je da bi nadležni organi trebalo da organizuju edukativne ekološke radionice, akcije čišćenja i kampanje o podizanju svesti građana kada je reč o zaštiti životne sredine, ali i da revnosnije primenjuju kazne predviđene Zakonom o upravljanju otpadom kako bi se zaštitila životna sredina.

Akciju čišćenja organizovali su Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore, NVO „Green Home“, JKP „Čistoća“ i učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“.

Sledeća akcija čišćenja biće organizovana na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti