Opština Paraćin planira energetsku rehabilitaciju 4 škole

Foto-ilustracija: Unsplash (Mike Petrucci)

Početak dugo najavljivanih radova na energetskoj rehabilitaciju 4 javna objekta u opštini Paraćin, donatorskim sredstvima Vlade Švajcarske Konfederacije uz učešće opštine, izvesniji je nakon raspisivanja tendera za izbor izvođača.

Projektom su obuhvaćene škole u Sikirici, Popovcu, Buljanu i Stubici, gde će se sprovoditi složeni poslovi rekonstrukcije kompletnih objekata radi postizanja maksimalne energetske efikasnosti. Proceduru izbora sprovodi švajcarski donator, a firme koje nameravaju da dostave ponude, najkasnije do 2. decembra, moraju da ispune, za ovdašnje standarde, prilično komplikovane uslove. Ukoliko sve prođe bez problema, očekuje se da izabrani izvođač bude uveden u posao sredinom marta sledeće godine.

Inače, opština Paraćin od 2012. godine radi na obezbeđivanju uslova za sprovođenje projekta. Posle mapiranja 46 potencijalnih opština u Srbiji, zahvaljući dotadašnjim dobrim rezultatima u oblasti energetske efikasnosti, Paraćin je ušao u izbor od 16, a nakon posete švajcarskih konsultanata u cilju obezbeđivanja argumentacije, u 4, kojima su opredeljena sredstva.

Paraćinu se kroz projekat donira milion i dvesta hiljada franaka, uz budžetsko učešće od oko 240 hiljada, kako bi se realizovali predviđeni poslovi, po ranije potpisanom sporazumu, opštine, švajcarske Vlade i resornog ministarstva Republike Srbije.

Izvor: Opština Paraćin

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti