OPEK nastavlja sa smanjenjem proizvodnje nafte

Foto-ilustracija: Pixabay

U Beču je sinoć završen 172. samit Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) na kojem je postignut konsenzus o produženju postojećeg sporazuma ove organizacije o smanjenom nivou proizvodnje nafte na devet narednih meseci.

Saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih je nakon sastanka istakao da su predstavnici članica OPEK-a danas odlučili da i narednih devet meseci nastave sa smanjenom proizvodnjom nafte.

– Razmatrali smo nekoliko mogućih opcija. Razgovarali smo o mogućnosti produženja na još 6, 9 i 12 meseci. Ipak, usaglasili smo se da je idealno rešenje produženje od devet meseci – kazao je Al-Falih, prenosi Anadolija.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak je takođe izjavio da podržavaju odluku o produženju smanjenog nivoa proizvodnje nafte. Dodao je da će Rusija do marta 2018. godine primenjivati odluku u smanjenoj proizvodnji nafte.

Zemlje članice OPEK-a su pre ovog sastanka u novembru prošle godine donele odluku o smanjenju prozivodnje nafte što je označeno kao „istorijski događaj“. OPEK je tada odlučio da smanji proizvodnju za 1,2 miliona barela na dan kako bi podstakao rast cena i povećao prihode.

Članice OPEK-a primile su Ekvatorijalnu Gvineju kao najnovijeg člana ove organizacije. OPEK sada broji 14 zemalja članica.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti