Ograničavanje rasta globalne temperature na 1,5°C uz OIE

Foto-ilustracija: Pixabay (fabersam)

Svet se suočava sa rekordnim temperaturama, a ograničavanje rasta globalne temperature na 1,5°C ključna je mera kako bi se izbegle jače posledice klimatskih promena.

Solarna energija i energija vetra moraju se koristiti za smanjenje emisije gasova staklene bašte do 2030. da bi se postigao ovaj cilj.

Proširenje obnovljivih kapaciteta do 2030. sprečilo bi sedam milijardi tona emisije CO2 između 2023. i 2030. godine, što je ekvivalentno uklanjanju emisija CO2 iz energetskog sektora Kine, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Pročitajte još:

Solarna energija ohrabruje rast obnovljivih izvora energije, čineći dve trećine širenja kapaciteta obnovljive energije širom sveta ove godine. Predviđa se da će Kina i drugi projekti u SAD, Indiji i Evropi imati najveći udeo. 

Photo-illustration: Pixabay

Najvažnija komponenta za smanjenje emisije ugljen-dioksida koja je potrebna do kraja decenije jeste upravo da se utrostruči globalni instalirani kapacitet obnovljive energije, upozorava agencija.

Napredak je već postignut, ali se očekuje da će povećanje kapaciteta za obnovljivu energiju ostvariti najveće povećanje  u 2023. godini.

Predviđeno utrostručenje OIE do kraja decenije dovelo bi do drastičnog smanjenja proizvodnje električne energije na ugalj, koji bi se time smanjio za polovinu između 2022. i 2030. godine.

Ukoliko se obnovljivi kapaciteti ne utrostruče do 2030. godine, dalje razvijanje ovih ciljeva biće otežano.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti