Održiva budućnost poljoprivrede: Naučni uvidi iz švedskih polja

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Winkler)

U savremenom svetu, gde se intenzivna poljoprivreda sve više oslanja na hemijska đubriva, organsko đubrenje predstavlja povratak prirodnim korenima i harmoniji sa zemljom. Ne samo da podstiče zdrav rast biljaka, već igra presudnu ulogu u očuvanju biodiverziteta tla, koji je temelj ekosistema i ključ za dugoročnu održivost poljoprivrednih praksi. Nedavna studija iz Švedske osvetljava dobrobit organskog đubrenja.

Ekološke prednosti organskih đubriva i višegodišnjeg leja u plodoredu jeste njihov uticaj na biodiverzitet zemljišta i ključne usluge ekosistema u održivoj poljoprivredi. Zdravo tlo podržava raznolikost podzemnih životinja kao što su crvi, bubašvabe i drugi sitni organizmi. 

Pokazalo se da tradicionalne poljoprivredne metode, kao što je upotreba organskih đubriva i inkorporacija višegodišnjeg leja (koji se sastoji od mahunarki i trave) povećavaju organski ugljenik u zemljištu, koji potom neguje različite podzemne organizme. Ovi organizmi su ključni za zdravlje zemljišta, regulaciju štetočina i kruženje hranljivih materija.

Pročitajte još:

Studija je uključivala 19 polja ovasa i ječma u jugozapadnoj Švedskoj, od kojih je svako bilo podvrgnuto jednom od tri tretmana diversifikacije više od šest godina, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Neslihan Gunaydin)

Procene na terenu pokazale su da su parcele tretirane organskim đubrivima i integrisanim višegodišnjim biljkama imale znatno veći broj organizama u zemljištu. Nasuprot tome, polja sa mineralnim đubrivima beleže manji broj ovih vrsta.

Istraživanje sugeriše da organska đubriva i višegodišnje biljke nude uslove za očuvanje vlage, što je korisno za stvorenja osetljiva na vlagu poput grinja.

Takođe, organska materija u đubrivu poboljšava sposobnost tla da zadrži vodu. To smanjuje potrebu za čestim zalivanjem i pomaže biljkama da bolje preživljavaju u sušnim uslovima. Za razliku od hemijskih đubriva koja mogu izazvati prekomerno oticanje i zagađenje vodenih tela, organsko đubrivo postepeno oslobađa hranljive materije, smanjujući rizik od zagađenja.

Studija zaključuje da mešanje organskog đubrenja sa različitim plodoredima, posebno onima sa višegodišnjim plodovima, može povećati biodiverzitet i ojačati stabilnost ekosistema, bez ugrožavanja prinosa useva. Ovaj pristup nagoveštava obećavajući pravac za buduću održivu poljoprivredu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti