Održano takmičenje u društvenoj igri „Igraj za energiju“

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana energetske efikasnosti u organizaciji Odeljenja za energetsku efikasnost Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj u Osnovnoj školi Radoje Domanović za učenike šestog razreda održano je takmičenje u društvenoj igri „Igraj za energiju„.

Foto: Grad Kragujevac

Poklanjanjem društvene igre osnovnim školama u Kragujevcu, Ministarstvo rudarstva i energetike pružilo je podršku u obeležavanju datuma važnog u podsećanju javnosti na uštedu energije.

„Grad Kragujevac je u poslednje četiri godine uložio preko 200 miliona dinara u projekte energetske efikasnosti preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaginjima, Ministarsva rudarstva i energetike, KFP-a i Ministarstva prosvete“, kaže Ana Radojević, energetski menadžer grada.

Radili smo projekte koji se tiču podizanja svesti od najmlađih sugrađana, projekte koji se odnose na kompenzaciju reaktivne energije, mere na sistemu daljinskog grejanja i ono što je najvažnije energetski smo sanirali veliki broj objekata.

U okviru toga zamenjeni su prozori na školama ali urađene su i mere na sistemu daljinskog grejanja kako bi škole bile toplije ali i smanjeni računi za energente.

U planu je sređivanje zgrade osnosvne škole u Čumiću a resorno Ministarstvo je raspisalo konkurs na koji ćemo da apliciramo novim projektom.

„Do 2018. godine imali smo za cilj da uštedimo do devet odsto finalne potrošnje energije a novim ciljevima do 2030. godine ćemo ići u smeru uštede energije kakva je u Evropi, a to je 32,5 odsto.

Foto: Grad Kragujevac

Pre nekoliko godina Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je zakon o korišćenju energije i taj zakon je usaglašen sa direktivama EU. Nove direktive predviđaju unapređenje zakona i podzakonska akta kako bismo sproveli neke nove ciljeve. U planu je da kreiramo nešto što će biti osnov za energetsku politiku u narednih deset godina“, rekla je Antonela Solujić, šef Odseka za unapređenje energetske efikasnosti iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

„U radu sa učenicima na različite načine razvijamo svest o važnosti očuvanja i zaštite životne sredine i odgovornosti prema uštedi energije. Imamo aktivnu i veoma dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i učešćem odgovaramo na različite aktivnosti koje se organizuju.

Danas su naši učenici nadmetali svoja znanja iz oblasti energetske efikasnosti. Društvena igra ima za cilj da nauče što više pojmova iz ove oblasti i da ono što nauče igrajući je primene kod kuće ali i prenesu drugarima i roditeljima“, kaže Nataša Milivojević, profesor srpskog jezika i književnosti u ovoj osnovnoj školi.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti