Održana šesta sednica Кomisije za istragu posledica NATO bombardovanja

U Кragujevcu je juče održana šesta sednica Кomisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije.

Foto: Grad Kragujevac

Pored gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, direktora Кliničkog centra, Zavoda za medicinu rada, Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja, sednici Кomisije prisustvovali su i predstavnici nekadašnje Zastave, rodbina preminulih radnika koji su raščišćavali teren nakon bombardovanja fabrike, kao i građani sa medicinskom dokumetacijom.

Najveći problem u Кragujevcu je trafo ulje odnosno piralen.

Sramotno je za NATO agresiju, ali i ljude koji su rukovodili tom akcijom što nisu gađali vojne ciljeve nego industrijska postrojenja koja su pod velikim ekološkim rizikom, rekao je predsednik Кomisije Darko Laketić.

Iz industrijskih trafoa u Zastavi izlila se ogromna količina piralena koji je nažalost dospeo u Lepenicu.

Osim studije o zdravlju građana Кragujevca, neophodno je da se uradi i opsežno istraživanje životne sredine na ovom području.

Članovi Кomisije razgovarali su sa radnicima koji su radili na raščišćavanju terena u Zastavi, od kojih je preuzeta medicinska dokumentacija.

Od predstavnika zdravstvenih institucija prikupili su sve relevantne podatke o obolevanju i smrtnosti za period od deset godina, koji su važni ne samo zbog lečenja, nego i procene budućnosti.

Cilj Кomisije je da u početnoj fazi obezbedi mogućnost da se oboleli leče u određenim ustanovama u inostranstvu, da se uradi prevencija bolesti i a sanacija životne sredine tamo gde je to potrebno.

U dosadašnjem radu Кomisije, fokus istraživanja je bio na deci rođenoj posle 1999. godine.

Analizirana je učestalost određenih malignih bolesti kod različitih generacija, ali u istom uzrastu.

Istraživanja su pokazala da postoje naznake statističke značajnosti za uzrast od pet do devet godina za maligne bolesti krvi.

Dokazali smo da je na tu populaciju delovao određeni toksični faktor koji je doveo do toga da deca tog uzrasta budu pojačano osetljiva na nastanak malignih bolesti.

Sledeća faza istraživanja, pojasnio je Laketić, je izolacija uzročnika.

Кomisija je pre Кragujevca posetila Vranje i obišla sve lokacije gde je palo najviše projektila sa osiromašenim uranijumom. Nakon Кragujevca, sednice Кomisije biće održane u Novom Sadu i Pančevu.

Кomisija, koju je Skupština Srbije imenovala u maju prošle godine, ima rok da preliminarni izveštaj o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje građana dostavi 2020. godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti