Održana sednica neformalne Zelene parlamentarne grupe

Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Zelena parlamentarna grupa u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine održala je svoju 3. po redu sednicu. Na sednici su razmotrena aktuelna pitanja o potrebi zaštite životne sredine u susret otvaranju Poglavlja 27 u okviru pregovaračkog procesa između Republike Srbije i Evropske unije.

Predstavnica Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milena Malešević Homen ukazala je članovima Zelene parlamentarne grupe da je naša zemlja uprkos velikim obavezama i drastičnom manjku sredstava, u pogledu dostizanja evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine napravila snažne praktične i političke iskorake. Ona je naglasila da se u međunarodnoj zajednici cene napori i rezultati koje je Republika Srbija postigla u toj oblasti proteklih godina. Od ključnog značaja za uspeh su podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine, sveobuhvatan pristup uz učešće svih aktera u ovoj oblasti, razumni rokovi i pomoć evropskih partnera, što se pre svega odnosi na to da imamo dobre projekte i partnere sa kojima ćemo moći da prisutupimo odgovarajućim evropskim fondovima, kazala je Milena Malešević Homen.

Predsednica Zelene parlamentarne grupe Branislava Jeftić naglasila je da je jedan od glavnih ciljeva rada ove grupe poslanika da se njeni članovi ali i svi drugi pokrajinski poslanici što više edukuju i upoznaju sa svim bitnim temama iz oblasti zaštite životne sredine, kako bi svoja iskustva mogli da prenesu na terenu, odnosno u lokalnim samoupravama u kojima su birani. U tom smislu, akcenat je stavljen i na aktivnu saradnju sa svim relevantnim institucijama, organima, nevladnim organizacijama i drugim činiocima u oblasti zaštite životne sredine, kao i na stalno podizanje svesti o značaju ove teme, rečeno je na sednici.

Predstavljene su i aktivnosti Pokrajinske vlade u okviru uređenja i čišćenja Velikog bačkog kanala. Naglašeno je da se u saradnji sa republičkom Vladom i evropskim fondovima preduzimaju značajne aktivnosti na rešavanju ovog velikog ekološkog problema. Strategija za rešavanje problema podeljena je u tri faze. U prvoj fazi je 2015. godine završena izgradnja kolektora u Crvenki. U drugoj fazi predviđena je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, dok je u trećoj fazi koja je ocenjena i kao najteža, planirano čišćenje nataloženog mulja u kanalu, što iziskuje obezbeđivanje 20 miliona evra, koliko je potrebno za ovaj posao.

izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti