Održana radionica o energetskoj efikasnosti u Hrvatskoj

Foto: mgipu.hr

Iako je zbog velikog broja pristiglih prijava i višestrukog premašivanja alokacije Poziv Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora privremeno obustavljen do 7. maja 2018. godine, predstavnici tela državne vlasti i državne uprave, jedinica lokalne ili regionalne samouprave, javnih ustanova, ustanova, verskih zajednica i zadruga sa javnim ovlašćenjima koje obavljaju društvene delatnosti kao potencijalni prijavitelji po ovom Pozivu žele iskoristiti svaku priliku kako bi se adekvatno edukovali ikvalitetno pripremili svoje projektne predloge.

Stoga je prošle nedelje u Ministarstvu građevinarstva i prostornog uređenja održana jedna u nizu informativnih radionica za potencijalne prijavitelje u okviru ovog Poziva. Na peti po redu objavljeni Poziv Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora pristiglo je 448 prijava, trenutno je u toku postupak odabira, a uspešnim prijaviteljima ovih se dana dodeljuju i prve odluke o finansiranju projekata.

Prezentaciju o samom Pozivu održali su stručnjaci iz resornog Ministarstva, dok je Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost održao prezentaciju o realizaciji ugovora za sufinansiranje bespovratnim sredstvima, s naglaskom na probleme u sprovođenju projekata.

Sektor za energetsku efikasnost u okviru Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost održao je prezentaciju u kojoj je potencijalnim prijaviteljima nastojao približiti i rastumačiti mogućnost njihove stručne podrške u pripremi projektnih predloga, uz naglasak na najčešće probleme prilikom sastavljanja projektnih prijava, kao i izrade projektne dokumentacije.

Iskazan je veliki interes učesnika radionice za mogućnošću stručne podrške prijaviteljima i pre ponovnog otvaranja Poziva. Predstavnici HBOR-a održali su, takođe, prezentaciju o mogućnosti sufinansiranja sredstava vlastitog učešća prijavitelja putem finansijskog instrumenta ESIF Krediti za energetsku efikasnost.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti