Održana konferencija o zelenoj ekonomiji

zelena ekonomija eko minpolj gov rs

U sredu 16. septembra 2015. godine u Beogradu održana je konferencija Zelena ekonomija i reciklažna infrastruktura u organizaciji kompanije Sekopak i Danas Conference Centra.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je implementacija politike zelenog rasta i zelene ekonomije od ključne važnosti za ostvarivanje koncepta održivog razvoja na globalnom nivou. Ona je istakla da ovo može da se postigne samo kroz zakonodavne i tržišne mehanizme i uključivanje privatnog sektora. Prema njenim rečima, Srbija će zajedno sa svojim lokalnim samoupravama obezbediti deo potrebnih sredstava za implementaciju evropskih ekoloških standarda iz međunarodnih fondova, ali će deo morati da bude obezbeđen i iz privatnog sektora kroz model javno-privatnog partnerstva. Takođe je navela da je resorno ministarstvo pripremilo za usvajanje set zakona koji se odnose na reciklažu, održivi razvoj, biodiverzitet, zaštitu životne sredine.

Osim toga, posebno je istakla da je upravljanje otpadom ekološko i ekonomsko pitanje sa velikim potencijalom, koje bi moglo da doprinese otvaranju novih radnih mesta. Dodala je da bi se implementacijom propisa u oblasti upravljanja otpadom povećao broj radnih mesta za oko 10 odsto u odnosu na sadašnji trend zapošljavanja.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti