Održana konferencija o energetskom menadžmentu u opštini Užice

img_8178

U opštini Užice održana je konferencija „Partnerstvo javnog i civilnog sektora u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i delotvornom upravljanju energijom u lokalnim zajednicama“.

Cilj konferencije je da lokalne samouprave u Srbiji implementiraju modele i prakse za upravljanje energijom.

Zamenik gradonačelnika Užica gospodin Nemanja Nešić izjavio je da Užice godišnje izdvaja preko milion evra za troškove energenata, ali da postoje potencijali za racionalnije trošenje energije i ostvarivanje ušteda uz zadovoljavanje ekološke i finansijske dimenzije celokupnog procesa. Zakonska obaveza je da sve lokalne samouprave sa preko 20 hiljada stanovnika imaju menadžera za energetsku efikasnost, što je Užice uradilo, a trenutno se razmatra i otvaranje Kancelarije za energetski menadžment.

Član Gradskog veća za zaštitu životne sredine gospođa Dunja Đenić iznela je podatke da je grad pre dve godine počeo realizaciju projekata energetske efikasnosti tako što je zajedno sa vlasnicima porodičnih kuća sufinansirao postavljanje izolacije, zamenu stolarije i nabavku kotlova za pelet i na gas. Kako je istakla, prošle godine iz budžeta je izdvojeno 4 miliona dinara za ove namene, a u 2016. godini suma je uvećana na 8 miliona dinara. Do marta naredne godine grad je u zakonskoj obavezi da ministarstvu dostavi planove i programe kojima će biti propisane mere i načini kako će se vršiti uštede energije istakla je gospođa Đenić.

Konferencija je realizovana u partnerstvu sa gradom Užicem, Beogradskom otvorenom školom, RES fondacijom i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, a u okviru inicijative ReEnergija, koju su pokrenule Beogradska otvorena škola i Fondacija Fridrih Ebert.

izvor: graduzice.org

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti