Održana konferencija o energetskoj sanaciji objekata u Zagrebu

Foto: mgipu.hr

Povodom otvaranja Poziva Energetska obnova zgrada i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske organizovalo je konferenciju za predstavnike državne, regionalne i lokalne samouprave kako bi ih informisalo o kriterijima i uslovima koje je potrebno ispuniti kako bi kao potencijalni prijavitelji mogli energetski obnoviti svoje zgrade.

Potpredsednik Vlade Predrag Štromar tom prilikom je istakao kako je dobra stvar da će nakon što se uredi zgrada, troškovi energenata – struje, gasa i svih goriva biti manji nego pre sanacije i onda će nosioci te infrastrukturne investicije moći ta sredstva da koriste za neke druge stvari – za poboljšanje komunalne infrastrukture opštinama i gradovima, za poboljšanje uslova rada u vrtićima i slično. On je najavio da će u sledeće četiri godine biti više od pet milijardi kuna investicija u energetsku efikasnost, a od toga 2,3 milijarde će biti sredstva Evropske unije.

U okviru poziva Energetska obnova zgrada i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora osigurano je 380 miliona kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju iskorišćenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000 kuna, a najviši 40.000.000 kuna. Bespovratna sredstva dodeljivaće se putem otvorenog postupka dodele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je najranije od 15. januara 2018. godine, a krajnji rok za podnošenje projektnih predloga je 31. decembar 2020. godine, odnosno do iskorišćenja raspoloživih finansijskih sredstava.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti