Održana konferencija „Izazovi energetske stabilnosti“

svet.rs

U Beogradu u hotelu Metropol 1. oktobra 2015. godine održana je regionalna konferencija „Izazovi energetske stabilnosti“.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić otvorio je konferenciju i ovom prilikom izjavio da je Srbija energetski stabilna i bezbedna zemlja. Kako je najavio, pred Srbijom su veliki energetski projekti, a uskoro se očekuju pregovori sa kompanijom „Gasprom“ u vezi detalja proširenja podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“. Gospodin Antić je istakao i dobre rezultate JP „Srbijagas“, a dodao je i da ovo preduzeće ima podršku Vlade Republike Srbije.

Direktor JP „Srbijagas“ gospodin Dušan Bajatović rekao je da je proširenje podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“ već dogovoreno, kao i da je za drugu fazu modernizacije pomenutog skladišta potrebno uložiti oko 65 miliona evra bez izgradnje pratećih gasovoda. Kako je istakao, Srbija ima dovoljne količine gasa za predstojeću grejnu sezonu, a čak se razmatra i mogućnost da se u Mađarskoj uskladišti između 100 i 200 miliona kubika gasa u slučaju da dođe do problema sa transportom preko Ukrajine. Gospodin Bajatović izjavio je i da je Srbija započela pregovore za nove pravce snabdevanja gasom, kao i da će niža cena gasa ostati na snazi cele godine ako bude ostao niži kurs dolara i evra.

Direktor kompanije „Gasprom export“ gospođa Elena Burmistrova istakla je da će ova kompanija uvek biti pouzdan partner Srbije, a govorila je i o proširenju podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“ koje bi trebalo da doprinese još većoj energetskoj sigurnosti Srbije.

U okviru konferencije razgovaralo se i o restrukturiranju JP „Srbijagas“, energetskim izazovima za 2016. godinu, a dodeljena su i priznanja radnicima JP „Srbijagas“.

Regionalna konferencija „Izazovi energetske stabilnosti“ održana je povodom 10 godina rada JP „Srbijagas“.

Sandra Jovićević

foto: svet.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti