Održana konferencija „Energetska zavisnost i cene energenata u Srbiji“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU četvrtak 5. maja 2016. godine u Beogradu u organizaciji Danas Conference Centra održana je konferencija „Energetska zavisnost i cene energenata u Srbiji“.

Predstavnik Ambasade SAD u Srbiji gospodin Džeremi Long izjavio je da je potrebno diskutovati o temi energetike kao o veoma kompleksnoj oblasti, kao i da je bitno ići u korak sa promenama na svetskom planu. On je istakao da Srbija mora diverzifikovati izvore snabdevanja energentima, primeniti drugi i treći energetski paket, kao i ispuniti obaveze kada je reč o udelu obnovljivih izvora energije do 2020. godine.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije naveo je da je u svim zemljama Evropske unije cena električne energije skuplja od cene toplotne energije, dok je u Srbiji obrnuto, a što dovodi do sve učestalijeg trenda grejanja na drva. Dodao je da bi cena grejanja bila drugačija kada bi se primenjivalo grejanje po utrošku, kao i da Srbija nema dovoljno razvijeno tržište naftnih derivata tako da su cene ovakvih energenata čak do 30 odsto veće nego u okruženju.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija gospodin Tomislav Mićović istakao je da je tržište derivata nafte u Srbiji skoro potpuno iz uvoza, odnosno oko 85 odsto svih derivata koji se potroše u Srbiji je ili od uvezene sirove nafte ili direktnim uvozom derivata. On je dodao da na niže cene ovakvih energenata ne mogu uticati naftne kompanije već samo država.

Sandra Jovićević

foto: danas.tv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti