Održana ekološka manifestacija „Raspustilište“

raspustiliste_16__16_-1513-800-600-80-wm-right_bottom-100-watermarkpng

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je ove godine uzeo učešće u manifestaciji 33. „Raspustilište – zagrevanje za školu“, od 22. do 26. avgusta 2016., čiji je organizator Društvo „Raspustilište“.

Manifestacija „Raspustilište“ je obrazovna i kulturna multimedijalna manifestacija za decu od 4 do 14 godina. Osnovana je 1982. godine sa osnovnim ciljem da deci popuni vreme raspusta aktivnim sadržajima. Polazna ideje osnivača Ljiljane Gantar uz podršku književnika Pavla Jankovića Šoleta, pronađena je u naslovu knjige dr Tadije Erakovića, „Pokaži mi, kako pa ću znati“. Osnivači su tome dodali i rečenicu: „Nešto vi pokažite nama, a nešto ćemo mi pokazati vama“ i neobični programski sadržaj je mogao da zaživi.

Stručni saradnici Pokrajinskog zavoda su za mališane ove godine održali dve radionice pod nazivom: „Zavirimo u riznice prirodnjačkog muzeja“. Deca su mogla puno da saznaju o retkim i ugroženim životinjskim i biljnim vrstama koje žive u Vojvodini, ali i o životinjama koje su nekada živele na našim prostorima a čiji se fosili sada mogu videti na izložbi. U amfiteatru Zavoda su prikazana tri dokumentarna filma o NP „Fruška gora“, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit“ i PP „Dunavski park“. Deca su imala priliku da se upoznaju sa arboretumom Pokrajinskog zavoda i da saznaju da se u njemu nalazi preko 30 vrsta drveća i žbunja koje prirodno raste na Fruškoj gori. Stručni deo svake radionice pratio je likovni segment na kome su deca slikala životinje i biljke, ali i pravila otiske školjaka i raznih prirodnjačkim objekata u glini.

Manifestaciju je sufinansirao Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za zdravstvo. Sem Pokrajinskog zavoda prijatelji „Raspustilišta“ su bili i EU Info centar, Crveni krst Novi Sad i Novosadski Otvoreni Univerzitet.

izvor: pzzp.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti