Održan trening inspektora za zaštitu životne sredine lokalne samouprave

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine, Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini, od 8. do 10. novembra 2017. godine održava četvrti po redu u ovoj godini obrazovni seminar za inspektore zaštite životne sredine organa lokalne samouprave.

Ministar Goran Trivan učestvovao je juče u radu seminara i u obraćanju na ovom skupu naglasio da su poslovi nadzora u zaštiti životne sredine najvažniji instrument za sprovođenje politike zaštite životne sredine, zbog čega ćemo nastojati da stvorimo uslove za bolji rad i veća ovlašćenja inspektorima zaštite životne sredine u praksi. On je dodao da je za uspešniji rad inspekcije naročito značajno uspostavljanje uže saradnje sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine i medijima. Takođe, od velikog značaja je bolja organizacija u radu, jačanje kompetencija, pravovremeno i istinito informisanje javnosti, koje će omogućiti unapređenje stanja životne sredine u Srbiji.

Za bolji rad inspekcije potrebno je da se inspektori stalno obrazuju, i da se upoznaju sa pozitivnim praksama iz sveta. Ovaj seminar za inspektore, kao jedan od obrazovnih treninga koje Ministarstvo organizuje, značajan je deo rada Ministarstva na kontinualnom obrazovanju i jačanju kompetencija inspekcije, što je jedan od preduslova za napredak u oblasti zaštite životne sredine u celini. Za bolje rešavanje problema u životnoj sredini, za šta su građani životno zainteresovani, potrebno je da se inspekcijama omoguće potrebni kadrovi i sredstva, i veća podrška u radu, kao i bolje razumevanje značaja njihovog rada, zaključio je ministar Trivan, najavljujući efikasniji rad inspekcije.

Na ovom treningu inspektori iz svih krajeva Srbije imali su priliku da neposredno postavljaju itanja ministru o radu Miistarstva, ali i da upute sugestije i predloge u cilju poboljšanja rada u poslovima inspekcijskog nadzora. Do kraja godine planiran je još jedan seminar za inspektore zaštite životne sredine, kao deo aktivnosti na kontinuiranom jačanju njihovih kompetencija i unapređenja rada inspekcije.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti