Održan skup posvećen upravljanju otpadom u Jugoistočnoj Evropi

26.04 KOMDEL 1

U Privrednoj komori Srbije prošle nedelje održan je skup „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Evropi“.

U okviru skupa saopšteno je da javna komunalna preduzeća u Srbiji moraju unaprediti postojeće sisteme i načine praćenja tokova otpada u svojim sredinama. Predstavljena su iskustva primene dve komponente projekta koje se odnose na alat za praćenje tokova komunalnog otpada, ali i glavne prednosti SWIS alata koji naturalno i deskriptivno prati tokove komunalnog otpada, od faze sakupljanja do trajnog zbrinjavanja. Osim toga, predstavljen je i CFM alat kojim se prate i evidentiraju svi troškovi u lancu upravljanja otpadom, kao i rezultati merenja količine i sastava komunalnog otpada u 16 pilot opština iz regiona.

Projekat „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Evropi“ pokrenut je 2014. godine, a finansijski ga podržava Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga. U projektu učestvuju opštine iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti