Održan skup „Energetska efikasnost u javnim zgradama“

giz-1

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu gospodin Ognjen Bjelić učestvovao je na skupu „Energetska efikasnost u javnim zgradama u Srbiji“.

On je ovom prilikom pozvao sve lokalne samouprave u Vojvodini da se priključe ovom projektu, a istakao je da će u narednom periodu biti izdvojena određena sredstva za ovu namenu, ali i pripremljeni projekti sa opštinama, koji će među prioritetima imati energetsku efikasnost. Istakao je i da će Vojvodina pratiti i pružati podršku projektima energetske efikasnosti.

Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Puljović naglasio je da su podaci koji će biti prikupljeni u okviru ovog projekta biti u strateškim dokumentima Ministarstva. On je dodao da bi sistem energetskog menadžmenta trebalo sledeće godine da zaživi, a istakao je i da su kroz dva Javna poziva republičkog fonda za energetsku efikasnost potpisani ugovori sa preko 25 lokalnih samouprava, kao i da se očekuje potpisivanje još 10 do 15 ovakvih ugovora.

Vođa GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ gospođa Renata Šindlbek istakla je da će na teritoriji Vojvodine 45 gradova i opština biti uvršteno u projekat prikupljanja podataka o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, a nakon čega će biti urađene preporuke za nacionalnu tipologiju.

Projekat sprovodi RRA Bačka, u saradnji sa Nemačkom kancelarijom za međunarodnu saradnju – GIZ i Univerzitetom u Beogradu, a uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti