Održan sastanak posvećen izgradnji MHE u opštini Ljubovija

ljubovija eko minpolj

Krajem prošle nedelje održan je sastanak posvećen prevazilaženju problema iz oblasti zaštite životne sredine u projektima izgradnje malih hidroelektrana u opštini Ljubovija.

Na sastanku je istaknuto da opština Ljubovija poseduje značajan hidropotencijal koji može biti iskorišćen za proizvodnju električne energije. Razgovarano je i o zaštiti ribljeg fonda, ograničenjima koja postoje prilikom izgradnja malih hidroelektrana, strateškoj proceni i proceni uticaja na životnu sredinu. Istaknuto je da je za projekte malih hidroelektrana potrebno sagledati sve aspekte životne sredine u prostorno-planskim dokumentima. U okviru sastanka date su i smernice za realno sagledavanje potencijala malih vodotokova i problema životne sredine na predloženim lokalitetima za izgradnju malih hidroelektrana u opštini Ljubovija, a u cilju uklanjanja administrativnih barijera za investitore i smanjenja posledica po prirodne vrednost tokom realizacije ovih projekata.

Sastanak je održao pomoćnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Slobodan Erdeljan, a prisustvovali su predstavnici opštine Ljubovije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i predstavnici investitora malih hidro elektrana u opštini Ljubovija.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti