Održan radni sastanak sa predstavnicima energetskih preduzeća u Vojvodini

Foto: vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, održao je radni sastanak sa direktorima toplana i preduzeća za distribuciju prirodnog gasa sa teritorije AP Vojvodine, sa kojima je razgovarao o primeni obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u toplanama, kao i o pogonskoj spremnosti energetskih subjekata za predstojeću grejnu sezonu 2017/2018. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Elektrovojvodine, NIS-a, Srbijagasa, Podzemnog skladišta Banatski Dvor, Agencije za energetiku Grada Novog Sada kao i predstavnici vojvođanskih toplana.

Grbić je predstavnicima medija naglasio da uprkos postojanju brojnih poteškoća u oblasti distribucije prirodnog gasa, Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa toplanama i ostalim energetskim subjektima, ima za cilj da preventivno utiče na eventualne probleme koji se javljaju tokom grejne sezone. Kako je dalje naveo, kada je reč o predstojećoj grejnoj sezoni neće doći do promene cene gasa, te će ona iznositi aktuelnih 40 dinara.

On se osvrnuo i na krajnje potrošače i ponovio da građani prate promene koje se dešavaju u oblasti primene principa same energetske efikasnosti, kao i da ulože trud, kako bi određenim merama samostalno uštedili i unapredili grejni potencijal u svojim stambenim jedinicama. Resorni sekretar naveo je da se u pokrajini sada koristi oko 20 odsto energenata iz obnovljivih izvora i da je izvesno da će do 2020. godine biti ispunjen standard iz direktive EU za primenom 27 odsto energenata iz obnovljivih izvora.

Tokom radnog sastanka, rukovodilac sektora za prizvodnju i distribuciju toplotne energije Novosadske toplane, Dušan Macura i izvršni direktor tehničkog sektora toplane Pančevo, Zoran Božanić, prezentovali su primere dobre prakse u primeni obnovljivih izvora energije.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti