Panel „Primenjena naučna istraživanja, inovacije i njihovo finansiranje u Srbiji“

U Naučno-tehnološkom parku ,,Beograd“ održana je ceremonija povodom završetka Projekta podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji, finansiranog od strane EU.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

Novi katalizator, uređaj za održavanje svežine vina i multifunkcionalne loptice za hvatanje boje su samo neke od inovacija naučnih i istraživačkih organizacija koje podržava Fond za inovacije, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kroz fond za transfer tehnologije, Fond je uspeo da promoviše saradnju između akademske zajednice i privatnog sektora, sa ciljem da se rezultati naučnih istraživanja plasiraju na tržište.

Projekat su sproveli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fond za inovacionu delatnost, Delegacija EU u Srbiji i Svetska banka, u cilju podsticanja saradnje između javnog naučno-istraživačkog sektora i privatnog sektora, kako bi se postigla komercijalizacija naučnih istraživanja i unapređenje transfera tehnologije.

Implementacija projekta finansirana je sa 2.5 miliona evra iz Predpristupnih Fondova EU (IPA) za 2013. godinu.

Tokom ceremonije, gostima su se obratili Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

U okviru svečanosti održan je panel „Primenjena naučna istraživanja, inovacije i njihovo finansiranje u Srbiji“ sa akcentom na primenu naučnih istraživanja, transferu tehnologije i njihovom finansiranju u Srbiji. Panel je vodila Maja Anđelković, viši stručnjak za privatni sektor u Svetskoj banci, a na ovu temu razgovarali su: Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dejan Šuvakov, menadžer programa, Delegacija Evropske unije u RS, Mlađan Stojanović, koordinator Programa transfera tehnologije, Fond za inovacionu delatnost, Dr Zorica Branković, naučni savetnik, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Bojan Pavlović, generalni direktor, PhytoNet.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti