Odgoditi modernizaciju postrojenja do 2020.godine

srnaMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je juče u Brodu da će Republika Srpska putem Akcionog plana zatražiti od Sekretarijata energetske zajednice da se do 2020. godine prolongira rok u kojem Rafinerija nafte Brod treba da završi modernizaciju postrojenja. Đokić je rekao da je, prema direktivama EU, do 2017. godine trebalo završiti modernizaciju postrojenja u Rafineriji nafte Brod, a Srpska će predložiti da se taj period pomeri za 2020. godinu, što je uradila i Srbija, jer je reč o vrlo važnom investitoru – ruskoj kompaniji „Zarubežnjeft“, koja zapošljava nekoliko hiljada ljudi i „hrani“ nekoliko opština Republike Srpske, a značajno puni i budžet BiH.

„Očekujem da će prema našem stavu biti puno razumevanja unutar BiH i da će i drugi u okviru Sekretarijata Energetske zajednice to razumjeti zato što moramo zaštititi ovako važnog investitora“, rekao je Đokić i dodao da takvog investitora treba respektovati na poseban način, što očekuje da učine i sve institucije u BiH, naročito u Federaciji BiH. Đokić je rekao da Srpska izuzetan značaj daje velikim investitorima, te podsetio da je „Zarubežnjeft“ jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj i u samom vrhu u BiH. On je podsetio da je Rafinerija nafte Brod uradila mnogo na ispunjenju evropskih ekoloških standarda koji se, pre svega, odnose na smanjenje zagađenja sumporom i njegovoj zastupljenosti u pojedinim produktima, u šta je investirala 260 miliona evra.

„Koncentracija sumpora u tim produktima je još uvijek nešto iznad dozvoljenih evropskih standarda i vrijednosti, ali do sada su na nivou BiH u nekoliko navrata donesene odluke da ovi proizvodu mogu da budu plasirani na domaće tržište“, podsetio je Đokić. On je ukazao da BiH treba da smanji zavisnost od uvoza naftnih derivata i zaštiti domaću proizvodnju, naročito jer domaći proizvođači mogu da ispune sve zahteve tržišta BiH, jer i dalje značajan dio prometa tečnih energenata dolazi iz uvoza. Ministar Đokić je u Brodu sa rukovodstvom „Optima grupe“ razgovarao o dugovanju toplana gradova Banjaluke i Prijedora prema Rafineriji nafte za isporučeni mazut od 24 miliona KM, i najavio da će razgovori o ovom problemu biti nastavljeni narednih dana. Na sastanku je utvrđeno da „Optima grupa“ uveliko radi na smanjenju problema emisije štetnih gasova i da je, pored značajnog ulaganja u rešavanje ovog pitanja do sada, planirano i dalje ulaganje, te poštovanje svih evropskih ekoloških standarda.

Đokić, koji je obišao i postrojenja Rafinerije nafte Brod, rekao je da „Optima grupa“, u skladu sa planom reprograma, veoma odgovorno ispunjava sve svoje obaveze prema Poreskoj upravi i Vladi Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali generalni direktor „Optima grupe“ Andrej Ozerov, generalni direktor Rafinerije nafte Andrej Getinger, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Jevgenij Kočnev, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić. Tema sastanka je bila modernizacija Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, gasifikacija rafinerije i ekološki aspekti rada. „Posebno pitanje koje smo danas razmatrali jeste modernizacija postrojenja obe rafinerije kao i ekološka pitanja emisionih gasova, te uzajamna dugovanja između preduzeća unutar `Nestro grupacije`“, izjavio je Ozerov. Ozerov je naglasio da su svi finansijski izvještaj o poslovanju „Optima grupe“ javno dostupni na uvid svim zainteresovanim građanima, i demantovao informacije o napuštanju tržišta BiH i prelasku Rafinerije u vlasništvo drugom investitoru.

www.srna.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti