Od 1. novembra 2015. godine zagađenje iz RTB Bor tri puta manje od propisanog

ambasador kanade, rtb.rs

U utorak 20. oktobra 2015. godine ambasador Kanade u Srbiji njegova ekselencija gospodin Filip Pinington posetio je Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Gospodin Pinington je ovom prilikom izjavio da je zadovoljan novom topionicom. Dodao je i da će u budućnosti sigurno biti novih investicija u oblast rudarstva jer postoji veliki potencijal.

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor gospodin Blagoje Spasovski istakao je da će od 1. novembra 2015. godine početi takozvani dokazni period i tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, tačnije zagađenje će biti tri puta manje od propisane vrednosti Evropske unije.

Od 1. novembra 2015. godine topionica u Boru bi trebalo da pretapa 53 tone suvog koncentrata bakra na sat, odnosno 1245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra dnevno.

Podsetimo, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline, a fleš peć puštena je u rad 5. marta 2015. godine. Sa realizacijom projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: rtb.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti