Obuka „Ekološko upravljanje parkovima prirode i rezervatima“ u Izraelu

5ab529a5ebdeee2caf2312423d91adb3_xl

Stručni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, samostalni savetnik za zaštitu iz oblasti herpetologije gospodin Vladimir Dobretić, imao je priliku da u periodu od 27. novembra do 13. decembra 2016. godine boravi u Izraelu. Tom prilikom je, u Centru za održivi razvoj Arava instituta u kibucu Ketura, učestvovao u programu specijalizovane obuke „Ekološko upravljanje parkovima prirode i rezervatima“.

Obuka se sastojala od teorijskog, kao i od praktičnog dela, odnosno obilaska više istraživačkih centara Arava instituta. Predavanja su obuhvatila više oblasti iz problematike ekosistemskih usluga i održivog razvoja. Učesnici su upoznati sa različitim modelima upravljanja za različite tipove prirodnih dobara. Takođe, obuka je obuhvatala proceduru kako se ekosistemske usluge ocenjuju i vrednuju i prevode na praksu upravljanja. Obuka je sadržavala i osnove korišćenja obnovljivih izvora energije, održive poljoprivrede i upravljanja vodnim resursima.

Na kraju obuke su polaznici, podeljeni u 5 grupa od po petoro učesnika, predstavili svoje projekte u kojima je, uz primenu novih znanja stečenih na ovoj obuci, obrađena jedna od tema iz ekosistemskih usluga. Završna prezentacija projekata i dodela diploma je održana u Jerusalimu, čemu su prisustvovali direktor MASHAV programa ambasador Mattanya Cohen, ambasador Albanije i predstavnici ambasada i konzulata Bocvane i Paragvaja u Izraelu.

Pored predstavnika iz Srbije, obuku je pohađalo još 24 učesnika, iz ukupno 12 zemalja iz Afrike, Azije, Južne Amerike i Evrope. Svi učesnici su u svojim zemljama uključeni u upravljanje rezervatima, očuvanju zaštićenih vrsta, razvoju održivog turizma i sličnim delatnostima.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti