OBNAVLJA SE KARLOVAČKA GIMNAZIJA: Nakon 35 godina dobija novu fasadu

Foto: Wikimedia/White Writer

Dugoočekivana i najavljivana obnova fasade Karlovačke gimnazije je počela. Radnici novosadskog preduzeća GAT uveliko postavljaju skele s dvorišne strane zgrade najstarije srpske gimnazije, a kako, od vršioca dužnosti direktora škole Radovana Kovačevića, saznaje novosadski Dnevnik, paraleleno s obnovom fasade, rekonstruisaće se i vodovodna i kanalizaciona mreža.

– Radovima će biti obuhvaćena zamena sanitarija u svim toaletima u školi i grejnih instalacija, koje su u lošem stanju, izuzev radijatora – objašnjava Kovačević i dodaje da bi trebalo da budu sanirani i neki od prozora.

– Obnova fasade i vodovodne i kanalizacione mreže odvijaće se istovremeno, zato što je deo oštećenja na fasadi nastao upravo zbog vlage koju su dotrajale instalacije uzrokovale. Rok za završetak radova je, po ugovoru, 270 dana, a kada počne nastava, vodićemo računa o tome da se i posao i obrazovni proces odvijaju nesmetano – kaže Kovačević.

Radovi u Karlovačkoj gimnaziji deo su programa modernizacije škola u Srbiji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansira ih Evropska investiciona banka. Karlovačka opština bila je u obavezi da pripremi projektno-tehničku i ostalu dokumentaciju neophodnu za realizaciju posla.

Gimnaziju je juče obišao predsednik opštine Nenad Milenković, koji je istakao da sređivanje fasade najstarije srpske gimnazije ne služi na čast samo lokalnoj samoupravi i Karlovčanima nego i široj zajednici.

Fasada ima oko 4.500 kvadatnih metara i potrebno je prvo sanirati pukotine i oštećenja. Vrednost radova po ugovoru s izvođačem je 202.750 evra.

Kako kaže građevinski inženjer u GAT-u Boriša Žarković, pred radnicima tog preduzeća je vrlo zahtevan zadatak. Fasada ima oko 4.500 kvadatnih metara i potrebno je prvo sanirati pukotine i oštećenja, a na mestima gde nedostaju delovi ornamentike, neophodno je nadomestiti ih. Deo prozora će biti zamenjen, u zavisnosti od stanja u kojem su, a ostatak samo opravljen. Restauracija freske Svetog Nikole biće poverena slikaru po izboru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji inače i nadzire radove.

Po informacijama bolje upućenih, fasada Karlovačke gimnazije poslednji put okrečena je pre oko 35 godina. Taj posao je tada bio poveren beogradskom „Poletu”. Tada je restaurirana i unutrašnjost zdanja, tačnije, zidna dekoracija u Svečanoj sali, zbornici i hodnicima. Slikar-restaurator Dušan Nonin je tada restaurirao fresku Svetog Nikole, koja se nalazi na spoljašnjem zidu u dvorištu škole. Pre četiri decenije saniran je i krov Gimnazije kao i grejne instalacije.

(izvor: Dnevnik)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti