Objavljen poziv za učešće na petoj sesiji nagrade Saveta Evrope za predeo

COE+European landscape

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je Savet Evrope (Council of Europe) objavio poziv za učešće na petoj sesiji nagrade Saveta Evrope za predeo (2016-2017) za Evropsku Konvenciju o predelu.

Kako je navedeno, poziv je upućen zemljama potpisnicama Evropske Konvencije o predelu, a kandidati za nagradu mogu biti lokalne i regionalne vlasti, njihova udruženja ili nevladine organizacije koje su usvojile principe upravljanja i planiranja predela, pokazale održive modele primenjive na ostale delove Evrope, dale značajan doprinos zaštiti, upravljanju i planiranju predela.

Nagrada se dodeljuje za efektivno i merljivo dostignuće u procesu primene Konvencije o predelu na nacionalnom i transnacionalnom nivou, doprinosi jačanju svesti ljudi o važnosti predela za ljudski razvoj, konsolidaciju evropskog identiteta, dobrobit pojedinca i društva u celini, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Prekogranične lokalne i regionalne vlasti i druge zainteresovane strane mogu se prijaviti pod uslovom da zajednički upravljaju predelom o kome je reč, a zemlja potpisnica Evropske Konvencije o predelu može da podnese samo jednu prijavu.

Rok za dostavljanje prijava je 31. decembar 2016. godine.

Evropska konvencija o predelu ima za cilj da promoviše zaštitu, upravljanje i planiranje evropskih predela, ali i da podstiče saradnju u ovoj oblasti. Do sada je ratifikovalo 38 država, među kojima je i Republika Srbija koja je to učinila 2011. godine.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: coe.int

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti