Obeleženo 53 godine postojanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, osnovan je pre 53 godine, a godišnjice rada te ustanove obeležavaju se od 2010. godine.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U Vojvodini trenutno postoji više od 130 zaštićenih područja, oko 700 staništa strogo zaštićenih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Stepenu prve zaštite, odnosno potpune izolacije od ljudskog uticaja, pripada oko 140 hiljada hektara prostranstva, a nastojanja da se održi prirodna ravnoteža postoje i u drugom i trećem pojasu, uz stalni monitoring i saradnju sa inspekcijom.

„Ono što je veliki izazov za nas, to je kako da uskladimo naše aktivnosti sa potrebama lokalnih samouprava, kako da pomognemo upravljačima zaštićenih područja da rade još bolje i kako da jačamo materijalne i stručne kapacitete na svim nivoima”, rekao je Slobodan Puzović pomoćnik direktora Sektora zaštite prirode.

Poseban značaj u očuvanju ekosistema nisu samo istraživanja, analize i studije Zavoda, nego i saradnja te ustanove sa građanima, kroz edukaciju dece i odraslih, ali i zajedničko zbrinjavanje ugroženih vrsta.

„Mi u Zavodu imamo stručni tim koji se bavi zbrinjavanjem ugroženih, strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta divljih životinja. Ukoliko se nađu građani u situaciji da pronađu takvu životinju, mogu se slobodno obratiti Pokrajinskom zavodu. Naši stručnjaci ovakve životinje zbrinjavaju i odvoze po potrebi u prihvatilište koje se nalazi na Paliću”, rekla je Marina Tomić, vd direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, osnovan je pre 53 godine, a godišnjice rada te ustanove obeležavaju se od 2010-te godine.

Izvor: RTV/ Maja Guzijan

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti