Obeleženo 47 godina rada TENT-a

Ogranak TENT obeležio je 47 godina od puštanja u pogon prvog bloka Termoelektrane „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić rekao je da TENT i čitava „Elektroprivreda Srbije“ predstavljaju okosnicu srpske privrede, koja treba da obezbedi da Srbija iz godine u godinu bude sve jača i naprednija, a da njeni građani žive sve bolje. On se zahvalio zaposlenima u EPS-u i istakao da je budućim generacijama potrebno ostaviti modernizovane blokove TENT-a koji proizvode električnu energiju na ekološki prihvatljiv način. Dodao je da su do sada ugrađeni savremeni elektrofilteri, radi se denitrifikacija, a očekuje se i potpisivanje ugovora za projekat odsumporavanja vredan oko 200 miliona evra.

Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a istakao je da su u EPS-u u toku velike strukturne promene. On je izrazio nadu da će zahvaljujući dobroj komunikaciji resornog ministarstva, poslovodstva i Nadzornog odbora EPS, ali i Sindikata, EPS nastaviti uzlaznom linijom i da će ove godine postati akcionarsko društvo zatvorenog tipa.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a gospodin Milorad Grčić izjavio je da ogranak TENT sa 14 blokova snage 3.379 MW čini trećinu proizvodnih potencija EPS-a i proizvodi više od polovine električne energije u Srbiji.

Direktor za proizvodnju energije u ogranku TENT gospodin Goran Lukić, rekao je da je od prve sinhronizacije bloka A1 u TENT-u, 7. marta 1970. do 31. decembra 2016. godine, ogranak TENT proizveo 660,5 milijardi kWh električne energije.

izvor: tent.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti