Obeleženo 20 godina proizvodnje gasa na Jadranu

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

Na proizvodnoj platformi gasa IVANA A/K, udaljenoj 36 kilometara od najbližeg kopna, hrvatska naftna kompanija INA je juče obležila 20 godina kontinuirane proizvodnje prirodnog gasa u Jadranu. Tom prilikom su u posetu posadi platforme stigli ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić, predsednik Uprave INA-e Sándor Fasimon i predsednik Agencije za ugljovodonikeMarijan Krpan .

„U poslednjih 20 godina sa Severnog Jadrana eksploatisano je više od 21 milijardu kubnih metara gasa na 18 platformi. Ove brojke podstiču dalje iskorake u istraživanju eksploatacije ugljovodonika u Republici Hrvatskoj, najpre na Severnom Jadranu, koji nudi potencijal koji ćemo, verujem, znati  da iskoristimo“, kazao je ministar Ćorić ,dodavši i da se istraživanja i eksploatacija ugljovodonika sprovode u skladu s najvišim sigurnosnim i standardima zaštite okoliša.

Delegacija se na platformi IVANA A upoznala s proizvodnim procesima i naglašen je doprinos jadranskih gasnih polja nezavisnosti hrvatskog energetskog sistema. Osim toga, kako je istakao Ćorić „ovakvi uspešni projekti svedoče o važnosti strateškog i odgovornog upravljanja resursima, u cilju razvoja privrede i povećanja udela domaće proizvodnje“.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

„Cilj naše delatnosti Istraživanja i proizvodnje naftegasa je maksimizacija postojećih potencijala na domaćem terenu, kako na moru tako i na kopnu. To smo ugradili i u razvojne smernice jer i za 15 godina želimo biti ponosni na našu kompaniju i ostati pouzdan partner hrvatske privrede“, istakao je predsednik Uprave INA-e Sándor Fasimon.

Predsednik Agencije za ugljovodonike Marijan Krpan zaključio je kako je „projekat Sjeverni Jadran tehnološki i konceptualno izuzetno zahtevan i njime se Hrvatska uvrstila u krug zemalja koje poseduju znanja i tehnologije za proizvodnju ugljovodonika van obale.“

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti