Obeležen početak prekograničnog IRENE projekta

Foto: redah.ba

U sklopu prvoga poziva na dostavu projektnih predloga iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. odobren je projekt IRENE čija je realizacija počela 1. jula 2017. godine i traje do 31. decembra 2019. godine.

Povodom obeležavanja projekta, 19. septembra u Zadru održana je konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici partnerskih institucija koji su izrazili zadovoljstvo partnerstvom tri susedne države u podsticanju obnovljivih izvora energije.

Svrha projekta IRENE je zaštita i očuvanje životne sredine i podtsicanje održivog korišćenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom u CBA za podsticanje energetske efikasnosti i korišćenja sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svetlosnih sistema i jednog solarnog sistema na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici. Dodatnu prekograničnu vrednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa. Ukupna vrednost projekta iznosi 1,91 milion evra, od čega 1,62 miliona predstavlja programsko sufinansiranje.

Osim REDAH-a, partner na ovom projektu iz BiH je i Grad Mostar, dok su ostali partneri Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar DELFIN i Opština Tivat iz Crne Gore, a vodeći partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti