NOVI REKORDI: Solarna i bioenergija osvajaju svet, a vetroparkovi i geotermalne elektrane se drže na nivou

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetski kapaciteti proizvodnje iz obnovljivih izvora energije porasli su za 161 GW u 2016. godini, što je najjača godina za nove kapacitete, saopštila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) u novom izveštaju objavljenom krajem marta.

Izveštaj „Statistike kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2017.“ sugeriše da su zemlje u Aziji predvodile rast od 58 odsto novih kapaciteta obnovljivih izvora u 2016. godini. Azijske zemlje sada poseduju 41 odsto ili 812 GW od ukupnih instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora u svetu.

Izveštaj takođe ističe da je Afrika udvostručila svoje kapacitete obnovljivih izvora tokom 2016. u poređenju sa 2015. godine, što čini porast od 4,1 GW. Izveštaj takođe pokazuje da je sunčeva energija predvodnik kapaciteta obnovljivi izvora energije, s rekordnim povećanjem za 71 GW u 2016. godini, nadmašujući energiju vetra, koja se istakla s 51 GW.

Gotovo polovina kapaciteta sunčevih elektrana instalirana je u Kini sa 34 GW. SAD su dodali 11 GW, Japan 8 GW, a Indija 4 GW novih kapaciteta. Evropa je takođe povećala svoje kapacitete za 5 GW, uglavnom u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Porast kapaciteta vetroelektrana od 51 GW čine vodeća Kina sa 19 GW, SAD sa 9 GW, Nemačka sa 5 GW i Indija sa 4 GW. Prema posebnom izveštaju koje je 27. aprila objavilo Svetski savet za energiju vetra (GWEC) (što upućuje da su kapaciteti vetroelektrana povećani za 54 GW), nedavno je porasla implementacija vetroelektrana na tržištu, prenosi Energetika-net.

Foto-ilustracija: Pixabay

Danska beleži 40 odsto, a slede je Urugvaj, Portugal i Irska, čija je izgradnja vetroelektrana viša od 20 odsto, a zatim Španija i Kipar sa 20 odsto. GWEC predviđa da će 2017. godine biti dodato više od 60 GW novih kapaciteta vetroelektrana, a ukupni svetski kapaciteti mogli bi da budu veći od 800 GW do 2021. godine, skoro 70 odsto povećanje u odnosu na 486,8 GW instaliranih u svetu krajem 2016. godine IRENA je naglasila da su kapaciteti hidroelektrana narasli za 30 GW, s vodećima u tom području: Brazil i Kina, iako je takođe zabeležen značajan porast kapaciteta u Kanadi, Ekvadoru, Etiopiji i Indiji. U međuvremenu, kapaciteti bioenergije ove godine su povećani za 9 GW, što je najveći rast do sada, a predvodnici su azijske zemlje.

Kapaciteti geotermalne energije zabeležili su rast za nešto manje od 1 GW. Prošle godine Kenija je dodala 485 MW, Turska 150 MW, Indonezija 95 MW, a Italija 55 MW kapaciteta.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti