Novi rasadnik Novog Sada grejaće se na biomasu

Foto-ilustracija: Pixabay

„Gradsko zelenilo” u Novom Sadu uvodi u svoje poslovanje grejanje na biomasu. Izgradnjom i korišćenjem kotlarnice na ovakav pogon očekuju da će ostvariti velike uštede. Biomasom će grejati svoj novi veliki rasadnik koji se, zbog preseljenja sa stare lokacije, sada podiže na Temerinskom putu, naspram Najlon pijace.

Na toj lokaciji grade se staklenici i plastenici, kao i nova upravna zgrada, „dendrologija”, stolarska radionica, „građevinska operativa”, garaža za mehanizaciju. I svi će koristiti biomasu kao ogrev.

– Za grejanje će biti korišćen sav otpad koji se sakupi na terenu, a tiče se naše delatnosti: pokošena trava, ostaci od orezivanja šiblja i drveća, trula stabla… Naravno, deo otpada biće, kao i do sada, iskorišćen za proizvodnju malča i komposta – kaže za „Politiku” Ivan Nožinić, savetnik direktora za medije JKP „Gradsko zelenilo”.

U rasadniku će postojati i rezervna toplana na gas, ali će se ona uključivati, po rečima Nožinića, samo po potrebi, ukoliko u nekom trenutku ponestane biomase – nadaju se, veoma retko.

– Sem zaokruživanja procesa upravljanja otpadom u Gradskom zelenilu i rasterećenja gradske deponije, korist vidimo i u velikim uštedama u poslovanju kada je o troškovima grejanja reč – ističe.

Mada se očekivalo da će radovi na izgradnji novog rasadnika, koji su počeli krajem prošle godine, biti završeni krajem maja, to se nije dogodilo. U Skupštini Novog Sada prošlog petka, kada je održana prethodna sednica, čule su se kritike: – Očito radovi teku izuzetno sporo, aljkavo, traljavo, ne znam šta bih drugo rekao, zato što je gromoglasno najavljen taj novi rasadnik – kazao je odbornik Đurađ Jakšić, kritikujući finansijsko poslovanje „Gradskog zelenila”, koje je prošlu godinu, uprkos subvencijama iz budžeta, završilo sa gubitkom od oko 12 miliona dinara.

Da je dinamika izvođenja ovih radova sporija od planirane potvrđuje se i u izveštaju preduzeća za prošlu godinu. Kako se navodi, ukupna ugovorena vrednost radova je 250 miliona dinara, od čega su do 31. decembra 2017. fakturisani izvedeni radovi vredni 62 miliona.

Savetnik direktora navodi da radovi na izgradnji novog rasadnika ulaze u završnu fazu. Ističe da će uskoro na mestu gde je decenijama bilo ruglo, ogromne deponije građevinskog otpada, nići moderan rasadnik sa svim pratećim objektima. Posle niza godina, preduzeće više neće biti podstanar, a građani Vidovdanskog naselja, umesto deponija, na 5,5 hektara imaće urednu površinu prepunu zelenila.

Inače, deponije u ovom delu naselja, uz ulazni pravac u Novi Sad i u neposrednoj blizini budućeg rasadnika, brzo rastu i pred gradskim ocima je da se tom problemu pažljivo posvete.

Ranije se rasadnik „Gradskog zelenila” nalazio na drugom kraju grada, na Futoškom putu kod Novog naselja. Na tom mestu očekuje se izgradnja marketa iz trgovinskog lanca „Lidl”, kojem je grad prodao plac. Novosadska skupština je prošlog februara naložila „Gradskom zelenilu” da oslobodi tu parcelu, da demontira objekte rasadnika i ponovo ih montira na novoj lokaciji. Tako je stari rasadnik krajem godine i zvanično otišao u rashod. Novi plastenici, veruju u preduzeću, omogućiće da ono postane konkurentno na tržištu, pre svega u proizvodnji cveća.

Izvor: Politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti