Novi propisi o usisivačima kojima se povećava EE uskoro stupaju na snagu

Foto-ilustracija: Pixabay

Novi propisi Evropske unije o usisivačima koji treba da povećaju energetsku efikasnost i smanje emisije ugljen-dioksida, počeće da se primenjuju narednog meseca.

Maksimalni nivo buke novih usisivača smanjen je na 80 decibela, što je mnogo manje od mnogih usisivača koji se danas koriste. Neki emituju nivo buke preko 95 decibela, a 85 decibela se smatra aktivnim nivoom pri kojem se preporučuje zaštita ušiju. Usisivači će od septembra moći da imaju maksimalnu snagu od 900 vati, u odnosu na dosadašnjih 1.600. Propisi će početi da se primenjuju u septembru i odnosiće se na sve modele koji se proizvode ili prodaju u zemljama Evropske unije. Radnje će moći da nastave da prodaju stare modele koji nisu uskladjeni s novim propisima i posle septembra, ali samo do isteka zaliha. Novi propisi se neće odnositi na uredjaje kao što su ručni usisivači i aparati za glačanje podova.

Od narednog meseca najefikasniji usisivači će moći da imaju oznaku energetske efikasnosti A+++, na osnovu snage i sposobnosti sakupljanja prašine. Maksimalna snaga usisivača je već ranije bila smanjena s 1.800 vati novim propisima iz 2014. godine.

izvor: rs.n1info.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti