Novi delikates – prirodan i suncem „okupan”

Pompon pasta od sušene bundeve osmišljena je kao zdrava, bezglutenska alternativa klasičnim pastama od testenine. Sveža bundeva, specijalno prilagođenim postupkom sečenja na trake i potpuno prirodnim postupkom sušenja na suncu i vazduhu, pretvara se u delikatesnu pastu bez glutena. Ovaj projekat, koji je osmislila Beograđanka Slavica Orelj, osvojio je prošle godine nagradu nacionalnog Foruma za zelene ideje u kategoriji za najbolje inovativne, ekološki orijentisane poslovne projekte.

Foto: Slavica Orelj

Sam projekat je zasnovan na ideji da savremeni način života u svojoj užurbanosti ne mora nužno biti suprotstav ljen prirodi i ekološki osvešćenom načinu života. Pompon pasta od bundeve predstavlja potpuno prirodnu visoko kvalitetnu namirnicu, proizvedenu u potpunosti u skladu sa ekološkim principima energetske efikasnosti, bez ikakvog industrijskog otpada i bez složene tehnološke obrade.

Sušenjem traka bundeve na vazduhu i suncu dobija se zdrava namirnica potpuno nepromenjenog prirodnog sastava i izuzetno dekorativne forme. Zbog svoje egzotične narandžaste boje i neutralnog ukusa, ova svojevrsna pasta od bundeve može se lako kombinovati sa raznim slatkim i slanim namirnicama.

Sa jedne strane, njena jednostavna priprema (dovoljno je obariti sušene trake 7 min u ključaloj vodi) prilagođena je brzim obrocima modernog poslovnog čoveka, a sa druge strane, njen nutritivni kvalitet, bogatstvo ukusa i dekorativnost preporučuju je kao izuzetan delikates dostojan vrhunskih restorana.

Za sušenje se koristi isključivo muskatna bundeva koja stiže sa njiva lokalnih proizvođača. Na taj način, sam transport svežeg ploda sveden je na najmanju moguću meru. Bundeva se neposredno posle branja seče posebnom mašinom na dugačke, tanke trake, koje se zatim danima suše prirodnim putem na suncu i vazduhu, dok ne dostignu potreban minimum vlage. Zatim se pakuju u celofansku ambalažu i tako skladištene mogu se iskoristiti u roku od najmanje godinu dana od datuma pakovanja. Osušena na ovaj način, bundeva u potpunosti zadržava svoja bogata prirodna svojstva, a budući da prirodno ne sadrži gluten, pogodna je i za specijalne režime ishrane.

Foto: Slavica Orelj

S obzirom na to da bundeva dozreva krajem leta, ostaje relativno kratak vremenski period koji je pogodan za prirodno sušenje, što zahteva pažljivo i efikasno organizovanje svih proizvodnih faza. Za celokupan proces proizvodnje koristi se isključivo energija sunca. Čak i mala količina električne energije, koja je potrebna za pokretanje mašina za sečenje, dobija se pomoću solarnih ploča. Iza gotovog proizvoda ostaje isključivo organski otpad – kora i seme bundeve. Zapravo, otpad i ne postoji u pravom smislu te reči. Kora od bundeve dalje se koristi za pravljenje komposta – đubriva za oplemenjivanje zemljišta, dok se seme bundeve suši i ostaje kao dopunski proizvod.

Tekst je prethodno objavljen u Magazinu Energetskog portala CIRKULARNA EKONOMIJA, septembar-novembar 2018.

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti