NIS predstavio dostignuća u oblasti energetike

Foto: nis.eu

Kompanija NIS je predstavila dostignuća iz oblasti energetike na konferenciji pod nazivom „Nova srpska energetska strategija“ koja je juče održana Beogradu.

Na panel diskusiji pod nazivom „Energetska efikasnost – projekti za budućnost“ predstavljeni su projekti – proizvodnja struje u mini elektranama i komprimovani prirodni gas (KPG).

Projekte NIS-a je predstavio Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika NIS-a, a u diskusiji su učestvovali Ljubinko Savić, energetski ekspert Privredne komore Srbije i Momir Antonić, direktor kompanije „Gas Teh“. Istaknuto je da NIS ima 14 mini elektrana na naftno-gasnim poljima u Srbiji, na kojima proizvodi električnu energiju kapaciteta 14,5 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom čak 20 hiljada domaćinstava.

Pored kogeneracije, NIS je na konferenciji predstavio i proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa, koji se smatra energentom budućnosti. KPG se koristi kao alternativno gorivo za vozila, ali i u industrijskoj proizvodnji. Smatra se ekološki čistim energentom, jer dovodi do smanjene emisije SO2, a takođe omogućava vozilima bolje performanse i pruža veću bezbednost.

Gospodin Korać je izjavio i da je energetika segment u koji NIS kontinuirano ulaže i pravac u kojem vidimo svoju budućnost. Mini elektrane imaju veliki značaj jer proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen zbog visokog stepena ugljen dioksida i azota. Takođe, proces pretvaranja ovog gasa u električnu energiju ima i ekološku dimenziju jer se on više ne spaljuje na baklji.

Gospodin Ljubinko Savić je istakao da je „zelena energetika“ grana na kojoj počiva energetska sigurnost. NIS je dobar primer kompanije koja je u poslednjih nekoliko godina prerasla iz naftne u energetsku i sada radi na više polja. NIS u kogeneraciji koristi resurs koji je do sada bio neiskorišćen, a sada je ubačen u energetski bilans. Projekti poput NIS-ovih povećavaju našu energetsku bezbednost i to je ključno, dodao je Savić.

Gospodin Momir Antonić je naveo da je komprimovani prirodni gas energent koji ima brojne prednosti u odnosu na druga goriva i da postoji veliki prostor za rast njegovog korišćenja u godinama koje dolaze.

izvor: nis.eu

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti